maanantai 31. tammikuuta 2011

Tietoa Kendosta

Tietoa kendosta

Historia
Kendon juuret ovat pitkällä Japanin historiassa, jossa miekkailua opetettiin järjestelmällisesti feodaaliyhteiskunnan soturiluokalle. Vaikka tuliaseet syrjäyttivät miekan 1600-luvulla, miekkailukoulutus oli kuitenkin edelleen tärkeässä asemassa. Miekkailun katsottiin tukevan yhteiskuntarauhaa ja henkisiä arvoja.

Japanin yhteiskunnan murrosvaiheessa 1800-1900-luvun taitteessa samurait menettivät asemansa, mutta sotataitoja harjoiteltiin edelleen armeijan ja poliisin piirissä. Vähitellen taistelutaidot levisivät koko yhteiskuntaan osana koulujen ja yliopistojen opetusohjelmaa. Tässä vaiheessa kendo sai nykyisen muotonsa.

Kendon harjoittelu
Kendo on kontaktilaji jossa lyödään bambumiekalla (shinai) päähän, ranteisiin ja kylkiin. Lisäksi osumakohtana on pisto kurkkuun. Osumakohdat suojataan kypärällä (men), hanskoilla (kote), rintasuojalla (do) ja lannesuojalla (tare). Vaatetuksena käytetään lyhythihaista takkia (kendo-gi) ja leveälahkeisia housuja (hakama).

Kendoa harjoitellaan iästä ja tasoerosta riippumatta yhdessä. Kendo on vahvasti henkinen laji joka vaatii sitkeyttä. Kendossa ei tehdä juurikaan kuntoharjoitteluliikkeitä, mutta kunto kehittyy samassa tahdissa kuin harjoittelussa edistytään. Itse harjoitukset sisältävät yleensä peruslyöntien ja eri tekniikoiden harjoittelua ja vapaaottelua.

Kendoon kuuluu myös kata-harjoitukset, jotka ovat ennaltamäärättyjä liikesarjoja jotka kuvaavat erilaisia taistelutilanteita. Katat tehdään pareittan ilman suojia käyttäen puista miekkaa (bokken) ilman että lyönnit osuvat vastustajaan. Katoja on kymmenen joista seitsemässä kumpikin käyttää pitkää miekkaa, ja kolmessa toinen käyttää lyhyttä miekkaa.
Kendossa käytetään vyöarvoja, vaikka ulkoisia arvomerkkejä ei ole. Alkeiskurssin jälkeen graduoidaan 6. kyu, josta edetään 1. kyuhun. Sen jälkeen graduoidaan 1. dan. Dan arvoja on 10.

Kendo on myös kilpalaji, vaikka kilpailu ei ole päämärä. Kilpailun voi katsoa hyväksi osaksi harjoittelua, sillä siinä kohtaa itsensä paljaimmillaan kovan paineen alaisena. Suomessa järjestetään avoimet yksilö- ja joukkue-SM-kisat. Lisäksi kyu-tason harrastajille järjestetään Kyu Cup-kisat. Lisäksi Suomi osallistuu joka vuosi EM- ja MM-kisoihin.

Lisätietoa:

Suomen kendoliitto
Wikipedia